De Braziliaanse keuken is een mix van Indiaanse, Afrikaanse, Portugese en Japanse keukens. Brazilië wordt alsook opgedeeld in verschillende regio’s waar de bevolking verschillend eet.
Noorden: Gerechten op basis van alligatorvlees en schildpas door de inheemse invloeden. Soms wordt er ook hondenvlees gegeten.
Noordoosten: Voornamelijk Afrikaanse invloeden. Voornamelijk gebruik van rijst, sojabonen, vis en schelpdieren. In het drogere binnenland wordt er meer rundvlees, geitvlees en cassave gegeten.
Zuidoosten: Deze streek (Rio de Janeiro, São Paulo, …) heeft de meeste gerechten die bekend zijn tot in het buitenland zoals de frango com quiabo (kip met okra) van Minas Gerais, de feijoada (een soort stoofvlees) van Rio, de Virado à Paulista (“virado” van São Paulo: een combinatie van verschillende gerechten op één bord, met rijst, bonen, kool, varkenskotelet, worst, ei en banaan) en farofa.
Zuiden: Deze streek is vooral bekend voor gerechten op basis van gezouten of gedroogd rundvlees en de churrasco die meer en meer zijn opkomst kent in de lage landen. In het zuiden doet men ook aan wijnbouw en zuivelproductie.
Typische ingrediënten van de Braziliaanse keuken:
- Rijst
- rundvlees
- geitvlees
- cassave
- schelpdieren
- vis
Typische gerechten van de Braziliaanse keuken:
- farofa
- feijoada
- churrasco
- Coxinhas
- Pão de Queijo
- Pastéis
- Beijinho de Coco
- Bauru
Bekijk alle Braziliaanse recepten.